Aktuelt

Helsedirektoratet lanserer fire nye psykisk helse-apper for unge

Helseapp lansering

Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) besøkte i den forbindelse en videregående skole i Oslo. Der fikk hun beskjed om at app er bra, men helsesykepleier og psykolog er også viktig. Les hele saken i Dagens Medisin.

En av appene som lanseres er Forhelses UngSpotlight.

UngSpotlight (fra 13 år) er et digitalt selvhjelpsprogram med mestringsteknikker for unge som opplever frykt eller ubehag når de snakker foran fremmende, forsamlinger eller klassen. Treningsprogrammet varer i 6 uker, og det er anbefalt å jobbe med programmet minst 3 ganger i uken.

Illustrasjon av Uke 1 "Hva er presentasjonsangst" i programmet UngSpotlight på smarttelefon. 
UngSpotlight er et selvhjelpsprogram på nett for deg som har frykt for å snakke foran klassen.

Programmet ble testet i 2022 og hadde nærmere 10.000 nedlastninger i pilotperioden. Programmet er testet gjennom en randomisert, kontrollert studie (RCT) og har bevist effekt på presentasjonsangst.

Utviklet av: Youwell AS og Helse Bergen HF

De tre andre appene som Helsedirektoratet lanserer er:

Tankevirus (fra 16 år) er en app basert på kognitiv psykologi med daglige videoer og tips som bidrar til mestring og normalisering. Komplekse faguttrykk om psykologi erstattes av analogier med den fysiske helsen som psykologisk immunforsvar, tankevirus og psykologiske vitaminer.

Grubl (fra 16 år) er en app basert på metakognitiv psykologi med daglige videoer og eksperimenter som bidrar til å trene brukerens oppmerksomhet og redusere grubling. Appen er ny.

Selvhjelperen (fra 13 år) er en digital kursbank med persontilpassede kurs og mestringsverktøy som bidrar til bedre psykisk helse. Kursene dekker temaer som søvn, stress, angst, depresjon, vaner, emosjonell intelligens, målsetting, prestasjonsangst, alkohol og rusmisbruk, sorg, indre motivasjon og ensomhet. Verktøyet er nytt.

Appene som lansereres er godkjent av Helsedirektoratet, gjennom prosjektet «Tryggere helseapper»,
og er tilgjengelige via den statlige nettportalen Ung.no.

Ønsker du å lese mer om appene kan du følge denne lenken til Ung.no.