Aktuelt

Gynea hjelper kvinner som har senskader etter underlivskreft

Gynea fra Forhelse
Gynea er et digitalt lærings- og mestringsprogram for kvinner som har hatt underlivskreft. Brukererfaringer viser gode resultater, og i løpet av mars 2024 skal Gynea bli tilgjengelig for alle via Kreftforeningens Vardesenter.

Gynea er et verktøy som kan bidra til en bedre mestring av hverdagen.

Målet med programmet er å øke kompetanse i å håndtere de kroppslige og psykologiske endringene som ofte oppstår etter kreftbehandling. Mange kvinner opplever at selv om de er friske fra selve sykdommen er ikke livet helt som før. De forteller at de visste lite om hvordan hverdagen deres ble i etterkant av behandlingen.

– Vi er stolte av å kunne tilby dette digitale lærings- og mestringsprogrammet til kvinner som har vært gjennom underlivskreft, og som ønsker mer kunnskap om, og oppfølging, etter behandling. Det forteller psykologspesialist og prosjektleder av forskningsprosjektet, Tine Nordgreen fra Forhelse.

Doktorgradsarbeid viser nå gode brukererfaringer av Gynea.

Sex etter underlivskreft: «Så fort han stryker
meg på ryggen, eller spesielt på magen,
går jeg i forsvarsmodus«.

Forskning.no omtaler Sigrund Breistigs doktorgradsarbeid ved VID vitenskapelige høgskole, som viser at Gynea har god effekt på kvinnehelse. I doktorgradsarbeidet er 20 kvinner intervjuet, og svarene viser at her var det flere som beskrev både kreften og behandlingen som et traume. Noen sammenlignet det med et overgrep.

Positivt i studien er at deltagerne rapporterte god hjelp av det digitale rehabiliterings programmet Gynea.

«Hannah» beskrev det som banebrytende å lære hvordan hun kunne snakke med kjæresten om hva hun går gjennom og sammen finne ut hva sex og intimitet skal være for dem nå. Les saken på Forskning.no

(English: sciencenorway.no)

Les artikkelen: Sigrund Breistig mfl: Redefining sexual health after gynaecological cancer: Lived experiences from Gynea, a digital rehabilitation programme,  Journal of Clinical Nursing (JCN), mars 2024. 

Mer om Gynea programmet.

Gynea programmet går over 6 uker. Én gang i uken får deltakerne en ny modul med informasjon, verktøy og øvelser for å mestre hverdagen etter behandlingen. Eksempler på tema for modulene er «Endret kropp», «Seksuell helse», «Fatigue» og «Frykt for tilbakefall». Deltakerne følges opp av sykepleier. Erfaringer fra tilsvarende program viser at oppfølging fra helsepersonell øker nytten og bruken av programmene. 

Programmet er utviklet ved Haukeland universitetssjukehus.
Postdoktor og kreftsykepleier Ragnhild Johanne Tveit Sekse, postdoktor Erica Werner og prosjektleder Tine Nordgreen har utviklet intervensjonen i samarbeid med personer med brukererfaring fra Gynkreftforeningen, samt annet helsepersonell. Youwell AS har tilpasset plattformen og løsningen for modulene i tett samarbeid med helseforskerne. Gynea er en del av INTROMAT som er finansiert av Norges Forskningsråd

Tidligere brukeromtale av Gynea i bt.no:

Linn-Marie fikk livmor­hals­kreft. Slik fikk hun hjelp til å takle livet etter behandling.