Styreseminar for Forhelse SFI
I forkant av styremøte 17.oktober 2024 arrangerte Forhelse SFI en styresamling i Bergen med inviterte foredragsholdere. Hovedfokus var på erfaringer fra samarbeid offentlig – privat.
Betydning av samarbeid mellom private og det offentlige
Øystein Tveite fra Helsedirektoratet presenterte sine erfaringer fra samarbeid med private aktører for å utvikle digitale helseapper innen psykisk helse. Tradisjonelt har Helsedirektoratet drevet med informasjonsarbeid rettet mot befolkningen, men innså etter hvert nødvendigheten av å kunne tilby digitale selvhjelpsverktøy innen psykisk helse. Særlig under Covid pandemien skalerte de psykiske helseutfordringene, da ble det bevilget ekstra midler til at Helse Norge kunne utvikle digitale helseapper. De digitale apper som er utviklet og lansert, er tatt godt imot i befolkningen, med opptil 1,5 millioner nedlastninger.
Noen av de lanserte helseappene er utviklet i samarbeid med Forhelse, men en stor andel av helseappene fra Helsedirektoratet er ikke forskningsbasert, og man har manglet gode metoder for implementering. Andre utfordringer er for lite kapasitet til videreutvikling og drift, og man ser derfor at samarbeid med andre aktører er helt nødvendig.
En fordel helsemyndighetene har er at de når lett ut til brukerne, HelseNorge.no er en kjent plattform for publikum. Dette er en viktig faktor for de forskerbaserte miljøene og private utviklere, som har som mål å øke bruken og nytten av digitale helseverktøy. Tveite påpeker viktigheten av at også fastlegene er godt informert om Helse Norges digitale verktøykasse, for å nå ut til flest mulig av pasientene.
Erfaring fra digitalisering i Danmark
Forskerpartner Kristian Kidholm, fra Odense Hospital og St.Olavs, rapporterte at innen flere helsefelt er digitale verktøy i stor grad tatt i bruk på danske sykehus. Eks. er hjemmebehandling/overvåking for diabetes pasienter, for tidlig fødte barn og for antibiotikabehandlinger. Videosamtaler nyttes for pasienter med MS, insomni, hjertesykdom og prostatakreft. Eksempler på nytten er at hjertepasienter blir nå overvåket hjemmefra, og sykehuset tar kontakt når uregelmessigheter oppstår. Innen geriatri kan AI metoder vurdere innleggingsrisikoen. Begge disse eksempler har ført til en betydelig reduksjon i antall sykehusinnleggelser. Fremdeles eksisterer imidlertid utfordringer også her. Digitale verktøy er nytt, og noen pasienter og behandlere er skeptiske. Behandlere har travle dager, og ønsker ikke merarbeid. Gode metoder for kostnadsberegninger er da nødvendig å få på plass.
Styresamlingen bidro til gode innspill for videre arbeid i Forhelse SFI
Viktige strategiske poeng innen samarbeid offentlig – private som kan tas med videre er: Sentralisering er nødvendig. Hvert sykehus kan ikke utvikle egne digitale helseverktøy. Forretningsmodeller for finansiering og prising må etableres. Vi har behov for en overordnet strategi for innkjøp. Markedet kan fort bli ødelagt, hvis prisene settes for lavt klarer ikke de private leverandørene å opprettholde bærekraftig drift.
Styreseminaret gav også verdifulle innspill til underveisvurderingen som Forskningsrådet høst 2024 og vår 2025 gjennomfører av alle Sentre for forskningsdrevet innovasjon IV.