Aktuelt

Tine Nordgreen bidro på konferanse omkring urfolks psykiske helse

Grisgrendt strøk Canada

Senterleder i Forhelse, og professor ved UiB, Tine Nordgreen deltok 1.oktober i paneldebatt på Arctic Frontiers konferanse i Ottawa. Konferansens tema var digitale psykiske helseløsninger i Arktisk og avsidesliggende samfunn i Canada, med særlig fokus på forskning og innovasjon.

Arctic Frontiers er en non profit organisasjon som er spesialister på å bringe sammen forskere, beslutningstakere, næringsliv og lokale samfunnsmedlemmer for diskusjoner om arktiske spørsmål. Universitetet i Bergen er en partnerinstitusjon i Arctic Frontiers.

Psykiske helseproblemer er en av de største bekymringene blant urbefolkningen.
De psykiske helseplagene er store i Arktiske strøk. Store avstander, mangel på infrastruktur og kulturell praksis kan være årsaker til redusert tilgjengelighet til fysisk og psykisk helsehjelp. Imidlertid har tidligere tabubelagte emner rundt mental helse nå endret seg i noen lokalsamfunn, og unge mennesker søker mer støtte via digitale verktøy som anonyme chattelinjer og apper. Innovative helsefremskritt er derfor en prioritet for det norske formannskapet i Arktisk Råd og for den norske ambassaden i Ottawa. Arktisk råd består av de åtte arktiske statene: Canada, Danmark, Finland, Island, Norge, Russland, Sverige og USA, samt seks permanente urfolksorganisasjoner.

Senterleder i Forhelse Tine Nordgreen t.v., deltok i paneldebatt i Ottawa. Foto: ArcticFrontier.com

På konferansen samlet Arctic Frontiers norske og kanadiske eksperter innen forskning på digitale løsninger for psykisk helse. Her deltok eksperter på tvers av helse- og mentalhelsesektorene, for engasjerende diskusjoner om utvikling og utfordringer i ulike arktiske samfunn, og om finansiering og finansieringsmuligheter. Konferansen presentert en rekke spennende digitale løsninger fra Canada og Norge.

Tillit til nye løsninger må etableres
Det arbeides for at forskning og innovasjon skal gå hånd i hånd på det digitale helsefeltet, men nye ideer og bedrifter møter stadig utfordringer. Helsetjenester er tungt regulert, og å flytte tjenester fra privat til offentlig sektor er utfordrende og kostbart. Det må bygges tillit til nye selskaper, moderne teknologi og innovative verktøy.

Vi ser at digitale prosjekter med godt potensiale kan gå tapt blant strenge retningslinjer og begrenset finansiering. Ytterligere barrierer, som upålitelig digital påkobling i avsidesliggende strøk, kan også hemme fordelene, men den nylige globale COVID-19 pandemien fremhevet et stort behov. Det er derfor avgjørende at det fortsatt arbeides for å forbedre tilgangen til helsehjelp for både fysisk og mental helse for urbefolkningen i Arktisk og avsidesliggende samfunn i Canada. Les mer om konferansen: Digital Health Solutions for Thriving Arctic Communities – Arcticfrontiers.com

Foto: ArcticFrontier.com

Om urfolket:
Urfolk lever i dag på moderne måter samtidig som de opprettholder sin kultur. Urfolk er svært forskjellige og kan aldri betraktes som en monolitisk gruppe. Mennesker med urfolksarv har bidratt, og fortsetter å bidra sterkt til mange aspekter i livet: kunst, arkitektur, jordbruk, vitenskap og mye mer. Mange bor i moderne hus, bruker snøscootere og GPS, og noen har utviklet apper for å lære barna sine morsmålet. Mens mange urfolk idag lever ulikt det sine forfedre gjorde, er det mange som praktiserer sine tradisjonelle skikker for at de skal bevares for fremtidige generasjoner. Ved folketellingen i 2021 omfattet urfolket i Canada totalt 1 807 250 folk, eller 5,0 % av den totale befolkningen i landet (wikipedia.com).